Tablourile de distribuţie sunt elemente ale instalaţiilor electrice având rolul de a asigura distribuţia energiei electrice la alte tablouri sau la receptoare.Ele cuprind elemente de protecţie, comandă sau manevră, iar la tablourile importante şi aparatajul de masură, control, semnalizare, reglaj şi eventual automatizare.
Tabloul electric are cel mai important rol dintr-o instalatie electrica. Tabloul electric protejeaza prin intermediul intreruptoarelor automate sau a sigurantelor fuzibile circuitele electrice interioare.
Exista mai multe tipuri de intrerupatoare automate (sigurante automate) ce se pot monta intr-un tablou electric: intreruptoare automate monopolare, intrerupatoare automate bipolare, intrerupatoare automate tripolare, intrerupatoare automate diferentiale, intreupatoare automate cu declansator de tensiune minima si altele. De asemenea, intr-un tablou electric, se pot monta sonerii, intreruptoare de scara, intreruptoare cu temporizare, contoare si alte module.
Intretinerea si repararea aparatajului de comutatie si comanda .
Deranjamentele care apar in timpul functionarii sunt determinate de uzura contactelor si a elementelor mecanice.Inrautatirea contactului electric poate duce la :
Pentru prevenirea acestor situatii se executa urmatoarele lucrari :
Intretinerea si repararea aparatajului de protectie si semnalizare.
Aceste aparate sunt supuse in timpul exploatarii unor deranjamente specifice cum ar fi :
Pentru prevenirea sau inlaturarea acestor situatii se executa urmatoarele lucrari:
Intretinerea si repararea aparatajului electric auxiliar.
Principalele deranjamente care apar in timpul exploatarii acestor aparate sunt blocarea sau actionarea cu intarziere ; incalzirea sau intreruperea cailor de curent datorate contactelor imperfecte
Pentru prevenirea sau inlaturarea acestor situatii se executa urmatoarele lucrari:
NTSM si PSI care trebuie respectate .
Iluminatul este cel mai important element din mediul vizual. Un iluminat eficient, de calitate, asigura prin confort, o productivitate crescută, precum şi un grad sporit de securitate.
Instalatiile de iluminat electric trebuie sa realizeze un anumit nivel de iluminare, concomitent cu indeplinirea unor conditiide calitate, reclamate de caracterul subiectival iluminatului. In afara de acestea, instalatiile de iluminat (artificial-electric) trebuie sa aiba, pentru a fi economice, o mare adaptibilitate la conditiile variate de functionare, data fiind corelatia stransa cu iluminatul natural.
UPS, abreviere care vine de la Uninterruptible Power Supply, este o sursa de energie neintreruptibila care se conecteaza intre reteaua locala de alimentare si consumatori. Consumatorii pot fi calculatoare personale, servere, echipamente medicale, echipamente din domeniul armatei, telecomunicatii, centrale termice de apartament, televizoare si multe altele. Rolul acestora este de a proteja consumatorii de perturbatiile existente in reteaua de alimentare si de intreruperea brusca a curentului de alimentare, fapt care ar putea duce la deteriorarea uneori ireversibila a aparatelor conectate la retea, la pierderi de date sau alte daune fizice care survin in astfel de cazuri.
Stabilizatorul de tensiune e un dispozitiv electric ce menține valori relativ constante ale tensiunii electrice pe un element de circuit. Poate avea componente electronice sau electromecanice.
Stabilizatorul de tensiune ideal este un circuit care asigură la ieșire o tensiune independentă de tensiunea de intrare, de curentul de sarcină și de temperatură.
Stabilizatorul de tensiune real nu poate realiza o independență totală a tensiunii de ieșire de factorii menționați mai sus, dar le micșorează dependența.
Scopul utilizarii automatizarilor industriale este acela de a spori productivitatea si/sau calitatea dincolo de limitele posibil de atins prin munca operatorilor umani, astfel incat sa se obtina reduceri insemnate ale costurilor de productie si/sau obtinerea unui nivel de calitate crescut si predictibil. In ideea de industrializare, automatizarea este urmatorul pas dupa mecanizare. Daca mecanizarea presupunea prezenta operatorilor umani, care sa supervizeze lucrul cu utilajele mecanizate, automatizarea a micsorat dramatic nevoia prezentei umane prin realizarea automata a monitorizari, corelari si controlului proceselor industriale. Astfel, automatizarile joaca, astazi, un rol important in economia lumii si aduce un aport important la cresterea calitatii vietii.