România
România
+4 0729 068 149 Luni - Duminică 24/7 Bd-ul Voluntari 88, Voluntari
callcenter@lucendi.eu
România
România
+4 0729 068 149 Luni - Duminică 24/7 Bd-ul Voluntari 88, Voluntari
callcenter@lucendi.eu
Certificați
ISO 9001:2020
Interventie Rapida
Maxim 4 ore
Ai o întrebare?
0729 068 149
Cere o ofertă

Noile standarde de temperatură în clădirile de birouri, școli și locuințe

Noile standarde naționale au fost elaborate de către Organismul Național de Standardizare din România (ASRO), în cadrul programului România Eficientă, derulat de Energy Policy Group și au la bază standardele europene.

Începând cu acest an, toate clădirile noi și cele existente care vor fi supuse unor renovări majore, trebuie să respecte noile standarde privind temperaturile ideale, calitatea aerului interior, dar și nivelul zgomotului și iluminatului, pentru a asigura astfel un climat interior sănătos și confortabil.

Când și cum se aplică noile standarde de temperatură?

Aceste standarde sunt obligatorii pentru proiectanții de clădiri, deoarece eficiența energetică a clădirilor trebuie avută în vedere încă din faza de proiectare, cu scopul obținerii autorizației de construire. În același timp, standardele trebuie să fie luate în considerare de către auditorii energetici, atunci când evaluează performanța energetică a clădirilor.

Cand si cum se aplica noile standarde de temperatura?

Important de menționat este faptul că noile standarde specifică parametrii care trebuie să fie respectați în designul sistemelor de încălzire, răcire, ventilare și iluminare, cu scopul de a le face mai eficiente energetic și pentru a crește gradul de confort în clădiri.

Temperatura ideală în funcție de clădire și camerele acesteia

În ceea ce privește dormitorul și camera de zi, temperatura optimă ar trebui să fie 20 de grade Celsius. Baia necesită o temperatură mai ridicată, mai precis 22 de grade Celsius, iar bucătăria sunt mai mult decât suficiente 18 grade.

Clădirile de birouri și cele administrative au alte standarde de temperatură, așadar temperatura optimă este de 20 de grade Celsius, excepția reprezentând-o vestiarele, unde temperatura trebuie să fie de 22 de grade. În spitale, temperatura recomandată pentru saloane este de 22 grade Celsius, în timp ce maternitățile au o temperatură optimî ce ajunge până la 25 grade Celsius.

De asemenea, pe lângă criteriile naționale (stabilite în funcție de condițiile climatice, tehnice sau economice), anexa elaborată de ASRO stabilește și principalele criterii pentru calitatea aerului interior și debitele de ventilare, modul de stabilire a clădirilor puțin și foarte puțin poluante, criterii pentru iluminare, criterii acustice pentru sistemele interioare și valori recomandate de Organizația Mondială a Sănătății pentru calitatea aerului.

Noile standarde menționate mai sus sunt deja în vigoare și devin obligatorii după publicarea „Metodologiei de calcul al performanței energetice a clădirilor”, reglementare care se află în sarcina Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și care urmează să fie publicată în acest an.

Eficiența energetică a clădirilor reprezintă o modalitate extrem de eficace pentru creșterea economiilor de energie. Renovarea clădirilor existente și construcția clădirilor noi sustenabile contribuie semnificativ la realizarea unor economii consistente. Mai mult, clădirile cu performanță energetică ridicată au ca avantaj și confortul locatarilor, impactul redus asupra mediului și facturile considerabil mai mici pentru încălzire și răcire.

About the author

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Text Widget

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec sed odio dui. Etiam porta sem malesuada.

Recent Works

Comentarii recente